- Elokuun 2021 kuvat Googlen kuvapalvelusta
![]() |
Poikani Erik on kohta kaksivuotias. Lisää kuvia ja videota hänestä on linkeissä yllä. |
Elokuussa ei edelleenkään mennä minnekään: minä ja pikku poikani emme pääse edes kylätielle pyöräilemään. Nettikaupoista tilatut ostokset eivät tule perille, joten uutta viihdykettäkään ei saa ostamalla. Onneksi sentään netti toimii ja pystymme katselemaan Youtube-vidoieta. Nyt poika viettää omasta halustaan enemmän aikaa äitinsä ja isoäitinsä kanssa toisessa huoneessa leikkien ja videoita katsellen Ehkä hän on huomannut, että minä olen enemmän poissaoleva ja keskittynyt tietokoneeseeni. Syyn siihen kerron ihan kohta tuossa alempana.
Syy entistä tiukempiin rajoituksiin on se, että koronan seurauksena kuolleiden määrä on kuukauden aikana noin kymmenkertaistunut. Tässä noin sadan miljoonan asukkaan maassa on raportuitu kuolleita nyt elokuun viimeisenä päivänä yli 11 000. Pahin alue on tuolla Saigonissa, johon minun pitäisi välillä päästä käymään ihan mieleni virkistykseksi. Nyt ei pääse, eivätkä sieltä pääse kuriirit tuomaan nettiostoksiani: miso-tahnaa, jugurttibakteereja, papuja, tattaria, leipäjauhoa ... kaikkea sellaista, mitä en voi täältä meidän kylältä ostaa. Myöskään nukkumista auttavia lääkkeitä: prometatsiinia ja melatoniinia, ei saa täällä paikallisesti. Kylän apteekissa on vain yhtä antihistamiinia, joka aiheuttaa minulle seuraavana päivänä kutinaa. Unilääkkeenä siellä myydään vain vietnamilaista yrttivalmistetta, joka sisältää mm. tuntomimosaa. Muut ainesosat ovat Tuber Stephaniae glabrae 150mg, Folium Nelumbinis 180mg, Herba Passiflorae 600mg, Folium Erythrinae 600mg jaHerba Mimosae pudicae 638mg. Sen tehosta en vielä osaa sanoa mitään, koska en ole käyttänyt pelkästään sitä. Joka tapauksessa olen sitä mieltä että 8-9 tunnin uni on niin tärkeä terveydelleni, että jotain apuneuvoja sen ylläpitämiseksi täytyy käyttää. Nukahdan illalla hyvinkin helpolla, mutta ilman lääkitystä herään viiden-kuuden tunnin unien jälkeen ja olen sitten päivällä väsynyt.

![]() |
Kävelykärryä voi käyttää nyt vain omalla pihalla. |
Toistaiseksi me emme mene takapihalle uimaan vaan useimmiten työnnän hänet sinne kävelykärryllä. Se tapahtuu aika harvoin. Tielle emme voi nyt mennä kärryn, polkupyörän tai minkään muun välineen kanssa emmekä ilmakaan. On sentään vähän vaihtelua ympäristöön ja jotakin tutkittavaa.
Navalnyi suomeksi
Blogipohjaksi valikoitui Blogger. Niinpä aloin työstämään sen teemaa tarkoitukseen sopivaksi. Sitä sitten hioimme yhdessä muutaman viikon: väejä, asettelua, kuvaa. En ollut perhetynyt noihin asiohin eli Blogger-blogin hienosäätöön sen jälkeen kun olin perustanut tämän blogin tänne ja saanut sen näyttämään suurin piirtein samalta kuin vanha vuodatus.net-palvelussa ollut bloigini. Ennen sitä olin ollut muutamissa nettipäiväkirjapalvelussa ja tehnyt omia sivujani omalle palvelintilalleni, mutta en ollut hionut ulkoasua juurikaan. Hyvä että sain kuvan ja tekstin jokseenkin paikalleen.
blogi Navalnyi suomeksi julkaistiin kuluvan elokuun puolivälissä. Tein sitä tukevat sosiaalisen median sivut Twitteriin, Facebookiin, instagramiin ja parrin linkkipalveluun.
Urakka on vienyt aika tavalla takapuolenkulutusaikaa tällä tuolilla.
Tämän kirjoitettuani huomasin, että kerron asiasta tuolla vähän alempanakin. Kirjoitin sen sinne ensin. Minä kun kirjoittelen tätä pitkin kuukautta enkä aina huomaa, mitä on tullut aiemmin sanottua. En myöskään lue tai korjaile näitä jatkuvasti vaaan annan olla tällaisenaan virheineen kaikkineen.
Tietoa blogista ja siihen liittyvistä sivuista on levitetty sosiaalisen verkostoitumisen avulla. Se on antanut minulle myös muuta hupia ja virikkeitaä mm. tiedot Kino-yhtyeen uudelleen kokoamisesta.
Viidakkorummun käyttö tuotti myös artikkelin Facebook esti Navalnyi-linkin jakamisen joss verkkouutiset kertoi suomalaisen päätoimittajan närkästysestä siihen, että Facebook päätti poistaa kaikki linkit blogiin, koska ne oli määriteltu roskapostiksi. Kolmen päivän kuluttua linkit palautuivat takaisin ja osoitteen jakaminen on jälleen mahdollista.
Persut
![]() |
Jussi Halla-aho ja Riikka Purra. Kuva: Lehtikuva kuvakaappaus Iltalehdestä ja tuotu tänne ilman lupaa |
Odotetusti se oli Riikka Purra. En ole puoleen kannattaja enkä jäsen, mutta silti kinnostunut seuraamaan senkin tapahtumia ja edesottamuksia samoin kuin siinä toimivien. Samassa puoluekokouksessa Seinäjoella valittiin Persujen puoluesihteeriksi Arto Luukkanen joka hänkin on jossain määrin tuttu noista Venäjä-kuvioista 1990-luvulla. Hän taisi kuulua Venäjän ja Itä-Euroopan istituutin johtoryhmään ja kävi seillä kokouksissa. Hänen ja Valdemar Melangon äänet kuuluivat kokoushuonesta kirjaston ja työhuoneiden hiljaisuuteen.
Afganistan
Luettua eli kuunneltua
Isä pullossa

Australiassa kävin vuosittaisessa terveystarkastuksessa, koska se oli ilmaista minulle, tai tuli kylkiäisenä vaimon yksityisen sairasvakuutuksen mukana. Kysyttiin alkoholinkäytöstä sanomalla, että australialaisille suositellaan kahta alkoholitonta päivää vikkossa, onko se minulle vaikeaa? Sanoin, että on kyllä vaikea, jos täytyy juoda viitenä päivänä viikossa vaikkapa vain yksi kalja päivässä.

Toisin oli 1980-luvulla Oulussa. Olin omaksunut rappioromantiikan: jopon "taiteilijan" ihanteen, jota edustivat mm. Juice Leskinen yhtyeineen sekä muut esikuvat musiikista ja kirjallisuudesta. Tuollainen ihanne kuului ainakin omasta mielestäni myös opiskelijan, etenkin humanistin, olemiseen. Piti istua Rattori-lupilla, Rauhalassa ja Haarikassa ilta illan jälkeen. Edes kerta viikossa ei riittänyt, puhumattakaan niin porvarillisesta tavasta, että käytäisiin "viihteellä" vain viikonloppuisin.
Mutta harvoin silti teki mieli ottaa kotona kalsarikännit. Siitä puuttui se olelllinen puoli eli sosiaalisuus. Tietysti eri asia oli ja olisi ollut, jos kotona olisi ollut seurana kavereita ja tuttuja. Niin ei ollut, koska heidän kassaan sitä aina mentiin jonkein.
Johanna Pohjolan kirja Isä pullossa kirvoittaa tällaisiin enkilökohtaisiin muisteloihin ja pohdintoihin. Tosin se menee myös yli oman henkilökohtaisen kokemukseni ja tietojeni, joten on myös sivistävää luettavaa. Toki myös sillä tasolla kirja oli avartava lukukokemus, että se auttoi valottamaan oman isäni elämäntarinaa ja työuraa. Muistan hänen puheistaan työpaikkana kriminaalihuollon. Siellä ollessaan hän todella alkoholisoitui, ksäittääkseni siksi, että alkoholi kuului siellä työkulttuuriin? Tai ainakin se kuului työkavereiden kulttuuriin. Sitten muistan kuinka hän joskus 1975 tai 1976 vei minut viikonlopuksi Vantalaan. En tiennyt, enkä jälkeenpäinkään ottanut selvää mikä paikka se oli. Sieltä vain muistan, miten asuimme Männistön muori -nimisessä huoneessa ja miten siellä oli paljon hänen tuttujaan. Oli talvi, ehkä 1974, ja katsottiin hiihtokilpailuja. Minä rakensin piahlla lumilinnaa Ollin, Åken ja Benin kanssa. He puhuivat vanhemmilleen ruotsia mutta minulle suomea Sitten joskus myöemmin kävimme heidän kotonaan Espoon Haukilahdessa, isossa talossa meren rannalla.
![]() |
Sodankylän Sattanen 1979 |
Näistä muistoista johtuen olen päättänyt, ettei minusta tule sellaista isää, joka vain kuorii kerman eli pitää lasten kanssa hauskaa ja antaa äidin tehdä likaisen työn. Tällainen tilannehan on kuvainnollisesti myös se, jossa äiti pyörittää arkea, raataa lastensa eteen, välillä purkaa heihin kiukkua ja väsymystä kun taas isä hakee heitä vain silloin tällöin luokseen, vie jätskille ja huvipuistoon, nauraa ja vitsailee. Sitten kun hän kyllästyy, hän voi kuskata lapset äidin hoiviin jolloin isä voi taas alkaa ryyppäämään tai muuten toetuttamaan itseään. Äiti ei usein halua mollata isää lapsilleen vaan hänen täytyy yrittää hyväksyä lapsilleen syntynyt väärä kuva tilanteesta. Näin ei ollut ainakaan meillä vaan kyllä minä suhtauduin isään hyvin epäluuloisesti ollesani hänen luonaan käymässä. Tosin sitten kun opin tuntemaan hänet paremmin, tuli myös luottamus. Se tuli erityisesti sen jälkeen kun isä kertoi minulle lopettaneernsa juomisen ja vei minut mukanaan AA:han.
Minuun olisivat hänen kirjoittamansa kirjat uponneet silloin 1980-luvulla itseni etsintävaiheessa. Enää en ole varma, jaksanko sellaista. Mitenkään häntä ja hänen tyylilajiaan halveksimatta sanon näin. Tunnustan toki että hän on auttanut ja auttaa edelleenkin monia ihmisiä eikä hän tee sitä lainkaan pahalla tavalla. Ties vaikka itsellenikin joskus tulee isompi avun tarve. Mutta ei nyt.
Antti Tuomainen
Rikosromaanit, toiminta, jännitys, ne eivät ole minun heiniäni, mutta silti olen kuunnellut aika monta rikosromaania viimeisen vuosikymmenen aikana. Niitä kun ilmestyy paljon ja ne ovat suosittuja. Ja kyllä nisitä minäkin voin nauttia. Kyse on paljon siitä, mihin niissä kiinnittää huomiota: kieli ja tyyli eivät ole niissä pelkkää roskaa, kuten joskus aiemmin ajateltiin, silloin 1970-luvun lopussa kun minä luin Mauri Sariolan Susikoski-kirjoja ja Jerry Gottoneita. Kaverin vinkistä tässäkin kuussa eksyi korviini lassikko: Kuka murhasi rouva Skrofin. Se on Mika Waltarin kynästä ja minullekin tuttu jo 1970-luvulta Matti Kassilan elokuvana. Muistan kuka on syyllinen, mutta ei se himmennä tarinan arvoa lainkaan.
Vanheneminen
Tuo kirja on ollut minulla välipalakuuntelussa jo muutaman kuukauden verran. Löysin sen, kuten niin monen muunkin kirjan, Celia-kirjaston nettisivujen etusvulta, jossa esitellään äänikirjoina julkaistuja kirjauutuuksia. Minulla on nyt runsaasti aikaa ja tarcetta kuunnella kirjoja, niin paljon, että nyt kelpaavat sellaisetkin, jotka aiemmin olen hylännyt luettavien luettelosta. Se luettelo on puhelimella äänikrjojen kansiosta, josta luku- eli kuunteliohjelmani Smart Audiobook Player kirjat löytää. toki siinä luetttelossa on paljon kirjoja, jotka poistan myös lukematta Esimerkiksi Knut Hamsun (Maan siunaus) ja F E Sillanpää (Nuorena nukkunut) saivat mennä ilman että pääsin ensimmäistä sivua pidemälle Hannu Salamankin sai jossain viheessa mennä, mutta viime kuussa pakotin itseni kaivamaan hänet uudelleen esille. Timo K Mukka, nuoruuteni suosikki, ei ole vielä päässyt takaiin listalle. Näin hetki sitten ketun -teosta yritin kuunnella joskus Australiassa ollessani, mutta ei se vain toiminut. Ehkä Maa on on syntinen laulu tai Kyyhky ja unikko pääsevät joskus kuunteluun. Ne olen lukenut nuoruudessani pariinkin kertaan paperikirjoina.
Nyt olen mielestäni tuossakin asiassa kulkenut kohti kultaista keskitietä eli hyväksyn sen, minkä "kohtalo on mulle määräävä" vaikka yirtänkin elämäntavoillani edistää terveyttäni, mikä saattaa johtaa myös ellei jokin virustauti, syöpä tai muu onnettomuus pääse väliin. Niin pelkäsin käyvän tämän vuoden huhtikuussa jolloin sairastuin vakavasti ja vietin sairaalassa pari päivää. Nykyisen käsitykseni mukaan kohtaus johtui liiallisen lääkinnän, mukaan lukien tarpeeton rabies-rokotus, aiheuttamasta sisäisestä verenvuodosta.
Se on perinteisen käsityksen mukaan hyvin amerikkalainen ilmiö, että halutaan ikuinen elämä, ainakin tiselle ja omille läheisille jos ei kaikille. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että elämä Yhdysvalloissa on niin mukavaa ja helppoa, että siitä ei haluta luopua? Vai merkitseekö se sittenkin kuolemanpelkoa, vieraantumista kuolemasta vai sitä että aina halutaan pidempä, suurempaa ja mahtavampaa?
Älyllisesti tämä on mielenkiintoinen ongelma ja siitä on hyödyllistä tietää jotakin, ainakin lukea.
Jo nyt näyttää siltä, että ainakin eläinten julma tehotuotanto ja niiden tappaminen ravinnoksi saattaa vähetä tai jopa kokonaan loppua koko maapallolta viimeistään siinä vaiheessa kun kansainvälinen kapitalismi ja sen papittaret, suuryritykset, ovat saanee kehitettyä laboratorilihan tuotannon ja markkinoitua sen tulokset.
Suruttomat
venla Hiidensalon kijra Suruttomat piirtää varsin ärksin kuvan taiteilija Tyko Sallisesta ja hänen suhteestaan ensimmäiseenvaimoonsa sekä lapsiinsa. Mulkku mieheksi jää mielikuvaksi, samanlainen itsekäs ja kypsymätön narsisti kuin Maria Jotunin kirjan Huojuva talo päähenkilö, jonka esikuvana uskotaan olleen suuren humanistin Viljo tarkiaisen. Muistan tuon teoksen 1990-luvun lopusta kun televsisiossa esitettiin siihen perustuva sarja. Harvoin niinkin, että dramatisointi on jäänyt noin vahvasti mieleeni. Jotunin kirjaa en ole ainakaan vielä lukenutkaan.
Ensimmäisen vaimon Helmi Vartiaisen sekä tyttären, kirjailija Irja Sallana tunnetun, traagiset elämänvaihteet löytyvät myös Wikipediasta ja muista lähteistä, joten ei ole tämäkään tarina pelkkää fiktiota. Geni-sukupuusta myös tarkistin, että sekä Helmi että Taju Birgitta Tiara ovat minulle kaukaisia serkkuja, suurin piirtein yhtä kuakaisia kuin edesmennyt Seppo Heikinheimokin eli noin seitsemänsiä serkkuja. Näin olleen yhteiset esivanhemmat sijoittuvat jonnekin 1600-1700-lukujen taitteeseen. Geneettisesti noin kaukainen sukulaisuus näkyy mutta vain hieman. Nyt kun tuolla Geni-sivustolla rakennettava yheinen sukupuu on Suomenkin osalta kasvanut jo melkoisesti, sieltä löytää jo tuhansaia sukulaisia. Monet heistä ovat useampaakin kautta sukua, kuten esimerkiksi isän puolen ensimmäinen serkku, joka paljastui myös kuudenneksi serkuksi äidin puolelta.
Antti Tuuri
Tämä kirja jatkaa teemaa suomalaiset ulkomailla ja suomalaiset Neuvstoliitossa. Muilutuksesta kertoi jo Antti Tuurin Ikitie viime kuussa ja teos Palkintona pelko ja kuolema. Nyt tämä erittäin mielenkiintoinen ja koskettava tarina Karjalan tasavallasta sen suomalaisesta kulttuuristaa ja elämästä.
Lucinda Riley
Andrei Saharov
Teos ei olekaan yllättäin sukellus pelkästään menneisyyteen vaan monet KGB:n ja hallinnon virkamiesten toimet tuovat mieleen sen, mitä Vladimir Putin on tehnyt ja tekee. Hänhän onkin entinen KGB-mies.
Aleskei Navalnyi someksi
Venäjän syyskuun 2021 duuman vaaleja koskevan kirjoituksen jälkeen Facebook poisti kaikki jaot blogiin eikä sallinut uusien tekemistä. Facebook-sivu oli kuitenkin vielä tallella. Venäjän sosiaalisessa mediassa olivat myös tallella linkit siihen.
Tälläkään kertaa ei oikaisupyyntöihin reagoitu vaan kerrottiin yksiselitteisesti, että linkit blogiin ovat yhteisösääntöjen vastaista roskapostia. Tietysti heräsi epäilys että ovatko asialla olleet trollitehtaan sabotöörit vai onko kyseessä jonkin valvontarobotin eli tietokoneohjelman virhe. Joka tapauksessa pidän tätäkin tointa yhtä epärieluna ja epäoikeudenmukaisena kuin vanhan tilini poistamista. Näin siksi, että ei annettu tilaisuutta puolustautua ja vaatia oikaisua. Näyttää siltä,e ttä yhtiöllä on vain varaa ja kiinnostusta myydä mainostilaa, siihen kyllä riittää henkiökuntaakin, mutta ei tavallisen käyttäjän palvelemiseen.
Tokion Olympialaiset
Covid-19
Neuvostoliitto hajosi 30 vuotta sitten
Minä olin tuolloin aloittanut seikkailuni tietoverkoissa, mm. Fidonet-verkossa, joka toimi yksityishenkilöiden voimin puhelinlinjoja myöten. Soittelin Pietarin teknilliseen instituuttiin modeemilla noutaen ja lähettäen yksityisviestit ja uutisryhmien keskustelut. Vallankaappauksen aikaan linja oli suljettu, mutta hieman jälkeen pystyin lukemaan tapaukseen liittyvät keskustelut ja uutiset.
Vasta nyt, elokuussa 2021 sain kuulla, että Kino-yhtye on alkanut esiintymään uudelleen kahden entisen muusikon voimin ja lauluosuuksin, jotka on otettu vanhoilta nauhoilta. Kino v Sevkabele Youtubesta katsottuna oli mahtava elämys! Jos olisi mahdollista käydä vastaavassa konsertissa, voisin hyvinkin tehdä sen.
Kino ja Tsoi eivät nekään ole pelkkää katsausta historiaan vaan myös nykypäivää. Jo kymmen vuotta sitten Venäjän oppositio käytti kappaletta Peremen tapaahtumissaan, ja tällä vuosikymmenellä tuota uutosta vaativaa laulua ovat laulaneet Valko-Venäjällä muutosta vaativat. Se on ärsyttänyt myös viranomaisia, jotka ovat halunneet estää tällaisen "vallankumous-rockin".
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.