Huomautus vuonna 2017:   Vasta nyt pääsen palauttamaan vuodatus.net-sivustolta kadonneita kuvia
Kuvat eivät välttämättä ole samoja kuin alkuperäiset, mutta kuitenkin samalta ajalta. Olen jakanut kappaleita pienemmiksi ja lisäillyt runsaasti kuvia.

Siirsin nettipäiväkirjani (tai kirjeeni sukulaisille, kuten niitä alun pitäen kutsuin) pois omalta palvelimeltani tänne vuodatus.nettiin siitä yksinkertaisesta syystä, että täällä niiden ylläpitäminen on helpompaa: ei tarvitse alkaa rakentamaan blogiohjelmistoa omalle palvelintilalle.  Käyttöliittymä täällä oli juuri sitä, mitä olin ajatellutkin.  Edelleenkään en ajatellut kirjoittaa varsinaista blogia vaan kertoa kuulumisia ystäville ja sukulaisille, ihmisille, jotka minut tuntevat.
 
20060819_094125.JPG
 
20060819_094128.JPG


Vielä viime vuonna kirjoittelin kuulumisiani  kuukausittain. Tänä vuonna on tahti ollut huomattavasti löysempää. Syynä on se, että nykyään sisällä istumisen sijasta tongin ja rakentelen puutarhassa. Itse taloa en paljoakaan remontoi, koska sen osaa, eikä siellä paljoa remonttia tarvitakaan. Kissoille voisi korkeintaan kiipeilytelineitä ja oleskeluhyllyjä rakennella, esimerkiksi portaat terassilta välikatolle, jonne ne voisivat mennä piiloon. Eritoten Lolitha tarvitsisi nyt sellaista piilopaikkaa, koska meille on tulossa vieraita viikoksi: Nancyn äiti ja sisko.

20061020_092953.JPG

 

 

20060819_091550.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vaikka Lolitha onkin neljä vuotta sitten asunut heidän kanssaan, ei se enää heitä muista, vaan maaliskuussakin asui naapurissa koko heidän vierailunsa ajan. Meitä vastapäätä asui violettitukkainan vanha omituinen psykiatri Una, jonka terassilla Lolitha asusteli.  Nyt olemme ajatellet sulkea sen toimistohuoneeseen vierailun ajaksi.

20060819_091933.JPG

Uudessa paikassa on mennyt suht mukavasti eläinten kanssa. Ei johtune paikasta se, että Blueyn korvatulehdukset ovat pahentuneet. Nancy käyttää sitä eläinlääkärissa melkein joka toinen viikko. Antibiootit eivät tehonneet, joten nyt kokeillaan siklosporiinihoitoa. Atopica-merkkiset kapselit maksavat noin 13 Australian dollaria eli 7,8 euroa päivässä. Niitä on kohta jo otettu kuuden viikon kuuri, eikä juuri tulosta tule.

20060828_090547.JPG

Parin viikon päästä lääkitys täytyy kait lopettaa ja toivoa parasta. Vielä tosin ovat jäljellä luonnolliset konstit eli ruokavalion muutos lisäaineettomaan kotiruokaan sekä lisäravinteet, jotka sisältävät antioksidantteja, omega-rasvahappoja ja muita atooppisen ihottuman oireita lievittäviä valmisteita.

 20060723_175959.JPG

 

 

 

 Tässä pari kuvaa kertomaan harrastuksestani eli leivän teosta. Leivon itse tuhtia ruishapanleipää.  Inspiraation ja alkuohjeet sain aikoinaan australiansuomalaisten foorumilta. Lisäohjeita ja kannustusta tulee edelleenkin samasta paikasta.Teen juuren yleensä idätetyistä ja maitohappokäytetyistä rukiinjyvistä.  Mitään kerrasta toiseen kulkevaa juurta en käytä. Lisään leipään runsaasti jauhettuja ituja siitä syystä, että ainoat saatavillani olevat ruisjauhot (terveyskaupasta) ovat vähän liian hienojakoisia.  Hyvää leipää siitä tulee, menee aika lähelle suosikkiani eli oululaisen jälkiuunileipiä. Nuo limput käytin pikahiivalla ja niistäkin tuli ihan loistavia. Pyysin elokuussa äitiä lähettämään paketin reissumiestä verratakseni makuja. Reissumies hävisi. Se on minusta liian suolaista ja pehmeää. Ei siinä mikään ruis maistu.

 

 

20061007_164731.JPG

 

 

 
 

Ennen olin siinä uskossa, ettei sähköuunissa saa paistettua kunnon ruisleipää, ja ajattelin kokeilla sen paistamista vasta kun olisi leivinuuni käytössä. Nyt olen oppinut, että kyllä se kuitenkin onnistuu myös sähköuunissa. Meillä on kiertoilmauuni, jonka saa lämpiämään noin 300 asteeseen. Käytän paistokivinä kahta savesta tehtyä pihalaattaa. Uunin pohjalla on paistinpannullinen vettä. Aloitan paistamisen maksimilämpötilasta, mutta lasken lämmön melko kohta 220 asteeseen. Eiväthän ne limput aina kunnolla sisältä paistu, mutta jälkikypsytys liinojen sisällä muovipussissa auttaa asiaa.

20061206_055339.JPG
 

20061102_083551.JPG
 

Oikeastaan minun ei pitäisi tehdä ruisleipää ollenkaan, koska minulla on keliakian oireita. Tai no, ei ainakaan tehdä kovin usein.

20061120_070754.JPG

Leipääni en syö voin ja maidon kanssa suomalaisittain vaan enimmäkseen ruuan kanssa. Viime aikoina olen jopa alkanut paistaa sitä kuutioina kiinalaiseen tyyliin  vokattujen vihannesten ja tofun kanssa.  Lisään joukkoon vielä kookosmaidosta, misosta, tahinista ja ravintohiivahiutaleista tehtyä kermaista kastiketta. 
 

20060828_090635.JPG


Ruokavalioni on todellakin aika omituinen sekoitus  suomalaista, venäläistä, kiinalaista, intialaista ja japanilaista ruokakulttuuria, vai mitä lie? Mutta mitäpä määrittelyistä kun itselleni kelpaa, ja enemmänkin: olen sitä mieltä, että prasta minun makuuni sopivaa ruokaa teen minä itse. Yksi lisävivahde ruokailuuni on se, että noudatan vegaanista kasvisruokavaliota eli en käytä ruuassani mitään eläinperäistä: en lihaa, en kalaa, en maitoa, en kananmunaa.  Silti syön erittäin hyvin ja olen edelleenkin hieman ylipainoinen. Kasvisruoka kun ei todellakaan ole pelkkää salaattia ja porkkanoita vaan paljon muutakin: papuja, linssejä, pähkinöitä, soijatuotteita (tofu, miso, tempe), leipiä, perunoita, riisiä, runsaasti tuoreita hedelmiä ja tuoreita vihreitä kasvinosia.  Keittokirjaa en omista, mutta luen toki reseptejä netistä ja kokeilen niitä reilusti soveltaen.

 

 

 

20061112_193623.JPG

 

 

 

 

 
Kuvassa viuhkapalmu talon edessä. Se jouduttiin poistamaan juurineen, koska se on liian lähellä taloa ja aiheuttaa termiittivaaran. Surullista oli luopua tuosta puusta, mutta uskoimme asiantuntijaa, joka  siihen kehotti. Nyt onkin kulunut paljon aikaa siihen, että kaivan multia ja puiden juuria ylös talon seinustoilta  Tarkoitus olisi panna niiden tilalle n. 20 sentin kerros nyrkin kokoisia tai vähän pienempiä kiviä. Näin ei termiiteille olisi mitään ruokaa talon lähettyvillä. Ne kun  syövät mielellään puuta ja kaikkea muuta selluloosaa sisältävää.

 

 

 

 

 

 
  
Tässä talon katolta otettu kuva mäkeä ylös takapihalle.  Siinä näkyy pari viime aikojen projektiani. Jos aloitetaan vasemmalta, näkyy siellä aitaprojektini. Päällystän naapuria vastaan olevaa vanhaa lauta-aitaa kiinalaisella risuaidalla. Se on tehty ohuista risuista punomalla ne yhteen ohuilla rautalangoilla. Olen kiinnittänyt sitä vanhaan aitaan ruuveilla ja rautalangalla. Tarkoitus on vielä kasvattaa köynnöskasveja, passionhedelmää ja  Pesusienikurkkuköynnöstä eli luffaa , sekä satunnaisia pensaita aidan tällä puolella. Tuo vihreä paketti sisältää kolmen metrin pätkän sitä kiinalaista risuaitaa.

20061022_104845.JPG

 Sen vasemmalla puolella oleva tummana näkyvä aita on jo kiinnitettyä aitaa. Enää kuutisen metriä jäljellä, niin sitten on vasemman puolen aita kunnossa. Aidata vähän etuoikealle päin on kaivamani ankkalammikko. Sen yllä on vihreä nailonverkkokangas estämässä roskien ja kypsyvien mangojen putomainen lammikkoon.  Aidan ja lammikon välissä on vielä lammikon tyhjennykseen käytettävä pumppu, mutta se ei näy tässä kuvassa.  Tässä kuvassa ei näy myöskään se, miten ankkojen aitaus jatkuu kapeana aidan viertä  alas päin.

20061101_074445.JPG

Ankkojen aitauksen takana on avokomposti eli valtava kasa palmunrunkoja ja lehviä sekä muuta puutarhajätettä. Olen peittänyt sen hakkeella ja mullalla sekä istuttanut sen päälle vielä muualta puutarhasta kaivamiani ruoho ja rikkaruohotukkoja.  Siksi kasa näyttää noin vihreältä  Kasa ei kuulu ankkatarhaan vaan sen takana olevaan kanatarhaan, jota olen nyt 20.-22.10 viikonloppuna rakennellut. Minulla oli perjantai lomapäivä anopin kylääntulon kunniaksi.  Tuon kanatarhan kompostikasan ja lammikon välissä on vielä suomuinen palmunrunko. Sen kylkeen olen istuttanut orkideaa. Se kasvaa hyvin hitaasti. Ehkä paikka on liian varjoisa. Ankka- ja kanatarhan yläpuolelle nimittäin levittäytyy valtava mangopuu. Sen runko on tuolla vasemmalla naapurin puolella, mutta suurin osa oksista on meidän puolellamme.


20061022_105214.JPG

 

 

 

 

 

 

 20060812_193555.JPG

 

 

 

Lammikosta oikealle on muovinen musta kompostilaatikko ja sen edessä ankkatarhan sisäänkäynti, joka on rakennettu kahdesta pystyyn nostetusta lasten leikkikehän laidasta. Nuo kehän osat ovat kulkeneet mukanamme Townsvillestä saakka, jossa ostimme ne noin 3 vuotta sitten pihakirppikseltä.

20061022_104942.JPG
Sisäänkäynniltä tarhalle mentäessä oikealla on tuo peltikattoinen rakennus. Se on alunperin papukaijahäkki, mutta toimii nyt ankkojen ja myöhemmin myös kanojen yömajana. Se on nimittäin tehty kokonaan 10 x 10 mm verkosta, josta vain hyvin pieni käärme pääsee läpi.  Ankkojen sisäänkäynti on ankkatarhan puolella ja kanojen kanatarhan. Koppi on jaettu osastoihin niin etteivät ankat ja kanat pääse toistensa puolelle. Muistamme vielä Woodstockista, miten Elvis oli niin hurjana kanojen kimpussa, että nokki yhdeltä toisen silmän sokeaksi. Ei se vihainen niille ollut vaan halusi pelkästään lisääntyä niiden kanssa.  Eivät ilmeisesti sovi ankat ja kanat fyysisesti yhteen tuossa mielessä.  Lintukopin oikealla sivustalla on ihmisen mentävä sisäänkäynti, kun taas pieni kanojen luukku on sen takana. Kanatarhan sisäänkäynti on heti lintuhäkin takana. Kopin katolla näkyykin kanatarhan ovi, jota olen juuri värkkäämässä. Se odottelee  enää vain saranoita ja hakaa.


20061106_074919.JPG

Häkistä oikealle alkaa maisemointiprojektini. Osa palmuista oli myrskyn kaatamia ja osa minun. Jäljelle jääneet kannot, varmasti 20 - 30 ohutta, yritän kaivaa juurineen maasta.  Aion siirtää nykyisen maan alueen reunoille niin, että keskelle syntyy suuri kuoppa. Tuon kuopan aion sitten täyttää kompostilla, hakkeella ja muulla täytemaaksi sopivalla.  Lopputuloksena olisi nykyistä hieman korkeampi kumpu, jolla kasvaisi kookkaita bambuja. Palmuja en viitsi istuttaa, koska niitä on tontilla ympäristössä jo riittämiin, jopa liikaa.  Bambut kasvavat varsin nopeasti, joten, jos kaikki menee hyvin, on takanaapuria vastaan näkösuojaa jo vuoden kuluttua, viimeistään kahden.

20060815_090516.JPG

Nyt jälkeen päin hoksasin, että tästä samasta paikasta on vähän vanhempi kuva tuolla elokuun 2006 merkinnöissä, tämä. Kuvia vertailemalla näkyy ainakin se, miten rankalla kädellä on tuhonnut kasvillisuutta. Osan toki olen vain siirtänyt muualle.  Puutarhan tonkiminen ei ole kovin helppoa, sillä maa on kovaa savimaata. On täytynyt käyttää kemikaalia saven pilkkomiseen ennen kaivamista. Tuo täkäläinen "Gypsum" linee kipsiä eli kalsiumsulfaattia. Sitä on tullut levitettyä puutarhaan jo kymmenkunta kiloa.

 

 

 

20060923_105518.JPG

 


Kuvasta jos vielä kerrotaan. Vasemmalla ankkalammikon edessä on pieni kosteikko, jonne johdan osan lammikon tyhjennysvesistä. Siihen on tarkoitus istuttaa banaanipuu tai kaksi heti kun sellainen mukava löytyy, sellainen, joka tuottaa pieniä ja makeita banaaneja.  Ja kun tuolta kohdalta lähdetään suoraan rinnettä alas pain tullaan talon päätyyn, toimistohuoneen ikkunan taakse, varastokopin eteen.Otin vielä kuvan tuolta ankkalammikon takaa talolle päin.    Tämä on otettu siis tuon kompostikasan viereltä kanatarhan puolelta.  Siinä nyt näkyy ainakin tuo risuaita vähän paremmin, ja se, mitä aita oli ennen risupeiton saamista.  Ja näkyy myös tuo kapea käytävä, jota pitkin ankat pääsevät etupihan aidalle saakka. Ajattelin tehdä tuosta käytävästä vihreän tunnelin, jota pitkin myös kissat pääsisivät etupihalta ankka- ja kanatarhalle koirien häiritsemättä.  Nykyäänhän vain Misu uskaltaa oleskella takapihalla.

 

 

 

 

 

 

Tässä kuvassa Lolitha-kissa nukkuu toimistohuoneessa tietokoneeni näytön päällä. Minulla on vielä molemmissa koneissa vanha jättiläiskokoinen putkinäyttö. Niitä kun saa nykyään melkein ilmaiseksi käytettynä. Ehkä vuoden-parin sisällä siirryn minäkin litteiden näyttöjen aikakauteen. Lolithalla tosin saattaisi olla siihen valittamista: putkinäyttö kun lämmittää mukavasti, mitä litteä ei tee.  Vaikka tropiikissa ollaankin, kissat silti etsivät lämpimiä paikkoja. Joskus ne kyllä myös läähättävät ja etsivät viileää. Niin, monikos teistä on kuullut ja nähnyt kissan tai kanan läähättävän?  Minä olen. Taitaa siitä olla videotakin. Laitan joskus, jos muistan.

Pelko Lolithan reaktioista sukulaisvierailun suhteen oli aiheeton. Lolitha vain vierastaa heitä, mutta ei ole kauhuissaan niin kuin viime kerralla. Lukitsimme hänet toimistohuoneeseen runsaaksi vuorokaudeksi. Sinä aikana Nancyn sisko kävi huoneessa, ja Lolitha pyrki hänen syliinsä.

 

 

 

 

 

 

 

 


 Nyt 23.10. pyöräilin töihin ja takaisin. Kyllä se neljän kuukauden tauko pyöräilyssä tuntuu. Olen kuvitellut, että laipioiminen ja kuokkiminen puutarhassa kävisivät kuntoilusta, mutta eivätpä näytä pyöräilyä korvaavan. Niin raskaalta se polkeminen jaloissa tuntui varsinkin aamulla. Vai olisikohan vain ollut rasvan puutetta ketjuissa? Joka tapauksessa tällaisia maisemia on matkan varrella. Meidän talomme jää vähän kuvan keskiosan oikealle puolelle, puiden ja joen taakse. Tästä on sinne noin kaksi kilometriä linnuntietä. Hyvin haikea se on tuosta ohi kulkea. Maalaiselämä kun on niin lähellä, mutta silti niin kaukana.  Mukava kuitenkin, että maalaismaisema on matkan varrella.  Lehmiä ei ikävä kyllä ole näkynyt, mutta kukko siellä on. Sen kiekunaa kuulen aamuisin viiden jälkeen kun olen koirien kanssa kävelyllä.

20060625_131215.JPG

Herään tosiaankin aamulla neljältä (7-8 tunnin unten jälkeen) ja lähden koirien kanssa lenkille. Kävelemme sellaisen tunnin-puolentoista mittaisen lenkin läheisessä puistossa eli aukolla, jolla on se pieni keinotekoinen järvi ja sen ympärillä lenkkirata. Siellä näkee suhteellisen hyvin, koska tähdet ja kuu pääsevät valaisemaan hyvin. Myös talojen valot näkyvät, mutta aika kaukaa onneksi. Annan koirien juosta vapaana, koska muita ei ole niin aikaisin liikenteessä.  Lähtiessämme on Misu melkein aina saattamassa meitä pienen matkaa. Se nukkuu jossain makuuhuoneemme lähettyvillä ja ilmestyy paikalle kun teen lähtöä lenkille. Joskus viikonloppuisin kun nukun myöhempään, sekä Misu että Kitti tulevat katsomaan, mikä minun on kun en ole jo noussut.

 

 

 

 

 

 

20060723_093522.JPG

 

 

 
 

Parin viikon ajan lokakuun alussa Misu seurasi meitä koko matkan puistoon ja vieläpä teki kanssamme lenkin järven ympäri. Minä en voinut pitää sauvoineni normaalia vauhtia vaan piti aina pysähdellä ja odottaa Misua. Jos en odottanut, alkoi takaa kuulua surkea vollotus niin, että koiratkin kääntyivät ihmeissään katsomaan siihen suuntaan. Ja miten tyytyväinen kissa kehrää jaloissa kun hänet on taas liitetty laumaan. Niin, kissahan ei ole mikään laumaeläin sikäli kuin biologian oppikirjoja on uskominen. Mutta meidän Misuhan onkin puoliksi koira: se tulee paremmin toimeen koirien kuin kissojen kanssa.  Muut kissat eivät nimittäin pidä siitä, etttä Misu tulee lähelle vaan sähisevät sille. Näin on ollut ihan siitä asti kun me  toimme  hänet kotiin Woodstockin kaatopaikalta kaksi ja puoli vuotta sitten.
 

20061126_054222.JPG


Puiston reunalta kotiin on noin puoli kilometriä. Siinä pitää ylittää aika iso tie, jolla kulkee jokunen auto jopa näin aikaisin aamulla. Muutaman kerran Misu asettautui keskelle tietä nuolemaan itseään eikä väistänyt vaikka auto oli tulossa. Kun hätistelin sitä tiehensä, se tietysti lähti, mutta kuin minua härnätäkseen juoksi tien yli auton edestä. Niimpä sitten päätinkin juosta alkumatkan niin että Misu ei pääse seuraamaan vaan jää noin 50 metrin päähän pusikkoon odottamaan meitä. Sieltä se tullessamme säntää tielle ja heittäytyy pötkölleen eteemme vaatimaan huomiota kuten kuvasta näkyy.Usein olen huolissani kissoista. Ne kun kulkevat vapaasti teillä ja naapurien pihoilla. Aluksi meillä oli tarkoitus jopa rakentaa kissa-aitaus pihalle, mutta luovuimme ajatuksesta. Sen sijaan aiomme aidata myös etupihan ja laittaa myös portin. Näin olisi tarkoitus pikku hiljaa vaikeuttaa kissojen pääsyä pois tontilta. Toivottavasti ehditään tehdä jotakin ennen kuin mitään sattuu. Aidan rakennus  kun etenee yhtä hitaasti kuin muutkin ulkopuolisella teetettävät hommat. Nyt kuuman rakennus- ja remonttibuumin aikana vain ei ole helppo saada edes aidan tekijää.