Tälle sivulle kerään luetteloa kotipihani kasveista. Niitä on niin paljon ja niin outoja, etten minä niitä tunne. Puoliso tuntee paremmin, muttei hänkään kaikkia. Sivun tarkoitus on paitsi kertoa muille, mitä kasveja täällä on, myös opetella niitä itse.  Siksi toivonkin, että joku ystävällinen sielu auttaa tuntemattomien tunnistamisessa ja myöskin korjaa tällä sivulla mahdollisesti olevia virheitä.

Pikalinkit:
SokeriruokoAuringonkukka, Chilipensaat, mikä ?, Hirvensarvijäkälä Kookospalmu, ? , "Arktinen lumi", Aibika , Banaani, Pandanus, Bangkokin ruusu eli mussaenda, Singaporen päivänkakkara?, Papaija, Kannukasvit, Murraija, Liljapuu, heliconia,Jakaranda
 




303958.jpg
1. Sokeriruoko (saccharum sp. )

Ostettiin Smithfieldin sunnuntaitorilta ja istutettiin hyvään multaan 10/2006. Myyjän mukaan tämä on se alkuperäinen hyvin makea lajike.



303959.jpg

2. Auringonkukka

En ole kovin isoiksi näitä onnistunut kasvattamaan. Ehkä tropiikissa on liian kuuma niille. 


303960.jpg

3. Chilipensaat

Niitä on monenlaisia, ja valikoima muuttuu jatkuvasti. Me kun syömme chiliä aika reilusti.Tämä kuvan pensas tuottaa monivärisiä chilipippureita. Ne ovat melko pieniä eivätkä kovin voimakkaan makuisia.


303961.jpg
4. Mikähän se tämä melko matala saniaistyyppinen kasvi on?


303963.jpg
5. Hirvensarvijäkälä (stackhorn)




303965.jpg
6.  Mikä lienee?



303966.jpg

7.  Wrightia antidysenterica
Arktinen lumi (Arctic snow) on yksi tämän kasvin nimistä. Muita ovat Snowflake (lumihiutale), Milky way, Winter Cherry Tree, Pudpitchaya, Sweet Indrajao, Hyamaraca.  . Tässä ulkopuolinen linkki englanniksi. Tämä on Intian ja Sri Lankan seuduilta kotoisin oleva vanha lääkekasvi.  Sitä kasvoi meidän talomme seinänvierustoilla. Me tieysti poistimme ne sieltä termiittien pelossa. Jälkeen päin jäi mietityttämään, että olikohan ne istutettu tarkoituksella pitämään termiitit poissa. Siirsimme näitä kasveja muualle tontille, mm. aitojen vierille. Ne eivät kasva kovin nopeasti, mutta kukkivat melkein jatkuvasti.



303968.jpg
8. Aibika (Hibiscus manihot, Abelmoschus manihot ).
Linkki englanninkieliseen Wikipedia-artikkeliin. Tämä on jälleen yksi tyynen meren trooppisista kasveista. Niitähän meillä on täällä pohjoisessa, ja täällä meidän puutarhassammekin yllin kyllin. Tätä kasvia kutsutaan myös Aibika-pinaatiksi (tai Ibika). Sen versoja syödään. Niitä myydään joskus paikallisella vihannestorilla.



303969.jpg

9. Banaani,  Musaceae heimoon kuuluva Musa -sukuinen kasvi.

Kuvassa ensimmäiset oman pihan banaanintaimet vuonna 2006.
Banaani ei ole puu, ts. sillä ei ole runkoa, vaan koko kasvi on toisiinsa kietoutuneita lehtiä. Kasvi on useiden metrien korkuinen, ja lehdet jättimäisiä.


303971.jpg

10.  Kookospalmu (Cocos nucifera)

Kuinka saisin alas kookospähkinän?  Blue-koira retuuttaa sen kyllä rikki kunhan se on maassa, mutta pitäisi olla Allu-apina kiipeämässä puuhun ja tuomassa sen alas, niin kuin joissain Aasian maissa ainakin on.

Meillä oman pihan puut tuottavat kookospähkinöitä ehkä pari kuukaudessa. Niitä käytämme ruuaksi mm. tekemällä kookosmaitoa jauhamalla veteen ja pähkinän omaan nesteeseen sekoitettua valkoista hedelmälihaa. Niiden sisältämä kookosöljy on kertoman mukaan hyvin terveellistä erityisesti sydämelle.




303972.jpg

11. Pandanus eli Kairapalmu, myös nimellä Pandan tunnettu (Pandanus amaryllifolius)

Sen lehdet tuoksuvat ja maistuvat jasmiiniriisille. Sitä käytetäänkin mausteena monissa ruuissa, kuten keitetyssä riisissä tai soijamaidossa, jälkiruuissa. Sillä maustettua vihreätä leipää ja pullaa on saatavana ainakin Singaporessa. Samoin erittäin suosittua levitettä on kaya, joka on tehty kookosmaidosta, munista ja pandanista.

Kasvin kimpuiksi sidottuja  lehtiä käytetään meillä myös torakankarkoittimena ruokakaapissa.


319974.jpg

12.  Mussaenda, (Mussaenda Philippica?) englanniksi Bangkok Rose eli Bangkokin ruusu.  Niitä kasvaa naapureilla enemmänkin, meillä vain yksi suhteellisen pieni pensas takapihalla muiden joukossa. Alkukesästä joulukuussa se kukki komeasti lohenpunakeltasävyisin kukin.

   


330612.jpg

13. Sphagneticola trilobata, englanniksi Singapore daisy. Suomeksi se kääntyisi Singaporen päivänkakkara, mutta netistä sitä ei ainakaan löydy sellaisella nimellä.  Se on täällä meillä yleinen maata pitkin rönsyilevä ja runsaasti leviävä kasvi, jota pidetään rikkaruohona. Istutettuna sitä kuitenkin myös löytyy, ainakin Townsvillessa sitä oli joissakin liikenteenjakajissa.



330614.jpg
14.  Papaija 

Varsin yleinen puu täällä, ja se tekee myös hedelmää. Sitä kutsutaan yleensä nimellä paw-paw (lausutaan poopoo).




299008.jpg

15.  Kannukasvit (Nepenthes)

Näitä hyönteissyöjäkasveja hankittiin yksi lokakuussa 2006 ja toinen marraskuussa. Kumpikaan ei menestynyt vaan kannut lakastuivat kohta pois eikä uusia enää kasvanut.  Lopulta itse kasvitkin kuolivat.



332558.jpg

16.  Verililjapuu, Liljapuu, Cordyline fruticosa, Ti.
Tässä tietoa siitä englanniksi.

Meillä niitä on muutama. Kaupungilla niitä näkyy myös kirkkaamman violetin värisinä.



332559.jpg17

17. Rikkaruohoksi luokiteltu kasvi



332560.jpg


18.
Rikkaruohoksi luokiteltu kasvi



19. Murraija (murraya paniculata)
Tämä pienehkö puu tekee kauniita valkoisia kukkia (kuten jasmiini) ja se tuoksuu todella aromaattiselle. Sitä käytetään pensasaidoissa. Meillä sitä kasvoi alun perin erikseen puu siellä toinen täällä

503595.jpg
19. Heliconia
Wikipedian mukaan tämä on kasvisuku, johon kuuluu sadasta kahteen sataan lajia. Enpä siis lähde arvuuttelemaan sitä, mitä lajia nämä meidän nurkissamme kasvavat ovat.



20. Jakaranda-suku
Ensimmäinen Jakaranda-sukuinen puumme on  Tabebuia palmerii, joka englanniksi tunnetaan nimellä pink trumpet tree.  Istutimme sen heinäkuussa 2006, ja ensimmäisenä vuonna se kasvoi noin kaksimetriseksi.  Tässä linkissä on kuva puusta, jonka näimme Townsvillessä.  Eli viiden-kymmenen vuoden päästä tuo puu varjostaisi koko etupihaamme ja pudottaisi vaaleanpunaisia terälehtiään kaikkialle.