Tälle sivulle kokoan kuvia kotikaupungistani eli Cairnsista. Cairns sijaitsee pohjoisessa Australiassa.  Etelän suuriin kaupunkeihin, eli niihin Australian tunnettuihin, Sydney ja Melbourne, meiltä on pari-kolmetuhatta kilometriä. Osavaltion pääkaupunkiin Brisbaneenkin tulee matkaa puolisentoista tuhatta kilometriä eli enemmän kuin Helsingistä Utsjoelle. 

Tämän sivun tarkoitus on esittää, miltä täällä näyttää muualla kuin meidän kotonamme.


352159.jpg

Cairns sijaitsee niemellä Korallimeren rannalla Pohjoisessa ja lännessä kaupunkia ympäröivät vuoristot. Kerrostaloja on hyvin vähän. Suuri osa niistä on turisteille rakennettuja loma-asuntoja. Erityisesti japanilaiset sijoittavat täkäläisiin loma-asuntoihin suuria summia.

352144.jpg
Kerrostaloja on hyvin harvassa.

704797.jpg

Myer on vanha venäjänjuutalainen kauppiassuku. Heidän perustamansa on toinen maan suurista kauppaketjuista. Tässä "meidän sokos" eli Myerin tavaratalo ihan Cairnsin keskustassa, rautatieseman vieressä.

352147.jpg

Vanha brittiläistyylinen hotellirakennus, jonka alakerrassa on pubi. Suurin osa halvoista majoituspaikoista on suunnattu Euroopasta saapuneille reppumatkaajille, joita täällä riittää.

352148.jpg
Liikerakennuksia keskustan tuntumassa. Retravision on kodinelektroniikkaliike, ja Bunnings puolestaan on suuri rautakauppa, kodin tavaratalo, josta saa rakennustarpeita, puutarhatyökaluja ja muuta kodin ja pihan kunnossapitoon liittyvää. Sunnuntaisin se on lava-automiesten mekka. Arveluni on, että lauantaisen ryypiskelyn jälkeen ukot antavat puolisolleen lupauksen viimeinkin korjata se vuotava hana tai uusia kukkapenkin reunukset. Sitä varten täytyy tietysti käydä Bunningsilla. Ja kun kerran on paikalle tullut, voi tehdä pikaisen kierroksen koko tavaratalossa, jos vaikka tulisi mieleen jotain muutakin tarpeellista. Ja usein tulee, myös minulle.

686542.jpg
Tässä Bunnings-kaupan ulkopuolella järjestetty miehen terveyskampanjan tilaisuus, jossa kyseltiin ja annettiin neuvoja terveydenhoitoon liittyvissä asioissa. Heti vasemmalla kuvan ulkopuolella oli paikallisen urheiluseuran ylläpitämä grilli, jossa käristettiin makkaraa (tai muita lihatuotteita).

352152.jpg

Vanhoja puutaloja liiketiloina.  Siinä on ainakin lukkoseppä ja kiinteistönvälittäjä. Tuo TAX on veroagentti. Täällä kun ihmiset useimmiten teettävät veroilmoituksensa asiantuntijalla, jonka kautta myös veronpalautukset maksetaan (usein parin viikon sisällä ilmoituksesta). Veroagentin käytön saa vähentää seuraavan vuoden verotuksessa.

352156.jpg
Nancy menossa ostoskeskuksen pikaruokapaikkaan hakemaan thai-ruokaa. Täällä onneksi ovat enemmistönä muut pikaruokalat kuin McDonalsit. Minä en nyt parinkymmenen sekunnin miettimisen jälkeen edes osaa sanoa, missä täällä on mäkki.

440113.jpg

Tässä kuvassa Nancy (punapaitainen) on tulossa hedelmä- ja vihannesostoksilta paikallisesta basaarista, joka on auki perjantaista sunnuntaihin. Myyjinä on paljon aasialaisia. Kuvassa selin olevat reppuja kantavat tytöt ovat pukeutuneet koulupukuihin. Ne ovat tässsä maassa pakollisia. Puvusta voi tunnistaa, mitä koulua sen kantaja käy. Ja noista yläpuolen kylteistä. Seksi on täällä kauneushoitolan nimi. Gilligans on nuorille matkailijoille tarkoitettu hostelli ja biletyspaikka.

452947.jpg

Ja tässäpä sitten kuva samasta paikasta viikkoa myöhemmin. Kuvauspaikka johtuu siitä, että ostosreissun loppupuolella raahaan täydet kassit basaarin eteen ja jään odottelemaan kun Nancy tekee vielä viimeiset ostokset.

580696.jpg

Nämä lapset edustavat Indokiinasta, Vietnamin seudulta lähtöisin olevaa Hmong-kansaa, joka on tunnettu työteliäisyydestään ja yrittelijäisyydestään.  He ovat vanhempien mukana torilla myymässä kotitilansa tuotteita.

612938.jpg

Perheyritys taitaa olla myös tämä Mareebassa toimiva Coffee Works, joka kasvattaa, jalostaa ja paahtaa kahvia. Sitä en tiedä, onko kaikki heidän kahvinsa on paikallisesti kasvatettua. Tuskinpa. Mutta tuoretta ja hyväntuoksuista kahvia heiltä saa, ja monia makuja.  Saa joko kokonaisina papuina tai sitten valmiiksi jauhettuna. Turisteille myydään kotiin vietäväksi ilmatiiviisti pakattua,  ei kuitenkaan  tyhjiöpakattua, vaikka joku niin väittää.

449304.jpg

Toimistorakennus kaupungin keskustan pohjoispuolella. Yksi talossa toimivista yrityksistä on ollut työpaikkani jo maaliskuusta 2005 lähtien.  Kuva otettu kännykkäkameralla 3/2007.

459364.jpg

Tässä suttuista kännykkäkameran kuvaa paikallisesta ostoskekuksesta. Vasemmalla eläinkaupan ovelta. Eläinkaupat panevat heti oven suuhun lasikoppiin  näytille myytäviä kissoja ja koiria. Niitä ihmiset sitten pysähtyvät ihastelemaan.  Suomessa taitaa moinen heräteostoksiin houkuttelu olla kiellettyä.
Oikealla valintamyymälän kassa. Täällä kassatyöntekijä pakkaaa asiakkaalle  ostokset ohuisiin muovikasseihin.  Tosin viime aikoina ovat  kestokassit  (muoviset ja kankaiset) yleistyneet, ja moni asiakas haluaa itse pakata ostoksensa. Kaikissa kaupoissa ei kuitenkaan ole siihen soveltuvia kassalinjoja, vaan se tavallisin malli katkeaa kesken heti tuohon mihin kuvakin. Eli liukuhihna päättyy kassalle eikä jatku siitä ohi.  Tämä tekee itse pakkaaminesta  hankalampaa ja hitaampaa.

479896.jpg
Jälleen näkymiä paikallisesta ostoskeskuksesta maaliskuussa 2007.  Woolworths on nimeltään se meidän "k-kauppa". Muita päivittäistavarakauppoja ovat Coles ja Action,  jonka myymälät täällä ovat muuttuneet IGA-kaupoiksi.  Postitoimisto toimii suurin piirtein samalla tavalla kuin Suomessakin.
532269.jpg
Kuva Smithfieldin ostoskeskuksen sunnuntaitorilta. Siellä myyvät yksityiset ja järjestöt tuotteitaan, hyvin monet itse kasvattamiaan kasveja tai valmistamiaan käsitöitä.  Osa kaupoista on auki myös sunnuntaisin, joten ruoka- ja vaateostosten teko onnistuu silloin.  Toripäivänä, kuukauden kolmas sunnuntai,  on hyvinkin vilkasta.

575137.jpg

Kadunvarren pikaruokala, joka myy aamiaista ja purilaisia, enkä edes tarkkaan tiedä, mitä muuta. Tällaisia paikkoja on erityisesti keskustassa, jossa liikkuu myös paljon matkailijoita, jotka etsiskelevät halpaa aamaiaista. Näissä haisee rasva ja ... minulle raato.


580695.jpg
Tämä IGA on jonkinlainen paikallinen osuuskauppa eli viljelijän oma kauppa eli "riippumattomien viljelijöiden liiton" ylläpitämä.

612935.jpg

Autoja on paljon, ihan liikaa. Kaupunkimaastureita ja oikeita maastureita on paljon. Aamuisin pääkadulla kulkee turistibusseja. Hyvin harvoin osuu näkökenttään mielenkiintoista tai sympaattista autoa. Minusta tämä voisi sellainen. En kyllä tiedä, mikä merkki tai malli on kyseessä, ties vaikka olisi paikallinen vanha Holden.  Kuplavolkkareita näkee joskus.

759272.jpg
Katunäkymää keskustasta matkailuneuvontapisteen edustalta. Vaatetuksen perusteella ei voi kertoa, kuka on turisti ja kuka paikallinen.